In4care vraagt innovatiepremie voor de ouderenzorg
5 oktober, 2022 door
Lore D'Hondt
| Nog geen reacties

Naar analogie met de renovatiepremies in de bouwsector vraagt In4care een innovatiepremie voor de ouderenzorg. Ook binnen de ouderenzorg zijn er immers een aantal structurele en ingrijpende maatregelen nodig om duurzame, kwaliteitsvolle en state of the art zorg te blijven leveren.

Om de toenemende vergrijzing én het tekort aan zorgpersoneel op te vangen, moet de zorgsector onder andere inzetten op innovatie. In4care stelt een innovatiepremie voor die moet zorgen dat woonzorgcentra en diensten voor thuiszorg gestimuleerd worden om met innovatieve oplossingen aan de slag te gaan.

Vandaag zetten heel wat organisaties al in op innovatie, maar de overgrote meerderheid ziet door de bomen het bos niet meer. Anderen worstelen om deze oplossingen te integreren in de dagelijkse werking.

Met de innovatiepremie kan een hefboom gecreëerd worden om daadwerkelijk te gaan experimenteren met innovatieve oplossingen, op de werkvloer of in de thuissituatie, samen met de bewoners/ouderen. Dit is een belangrijke eerste stap om het nodige draagvlak te realiseren. Het kan onder andere gaan om oplossingen als automatische valdetectie, medicatiemonitoring, het cognitief en/of fysiek prikkelen of om de eenzaamheid tegen te gaan.

Het is niet de bedoeling om werkgroepen of andere structuren op te richten met de innovatiepremie, maar om effectief te doen. De voorbije jaren heeft In4care hier reeds een aantal succesvolle events en initiatieven rond ontworpen, zoals de jaarlijkse Happy Aging Day, de Zorgproeftuin, de Zorgvinding en de DEBBI (Digital Experience Box By In4care), een koffer gevuld met innovatieve oplossingen die voorzieningen kunnen huren om deze uit te proberen en de waarde ervan te ervaren.

Op deze manier kan de ouderenzorg zich geleidelijk aan anders gaan organiseren en zich klaarmaken voor de toekomst, die er eigenlijk nu al is. Deze premie kan naast de ouderenzorg ook voorbehouden worden voor andere belanghebbenden zoals ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg en personen met een beperking. The future is now.

Deze oproep zal op de jaarlijkse Happy Aging Day van In4care gelanceerd worden. Op dit evenement, deze keer in Hasselt, zullen meer dan 200 actoren uit de zorg, start-ups, bedrijven, maar ook senioren en studenten samenkomen om zich te laten inspireren over de toekomst van de ouderenzorg.


Laat ook jouw stem horen!

Lore D'Hondt
5 oktober, 2022
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten