Nieuw initiatief tegen eenzaamheid: De Verenigingspil
De pil die verbindend werkt
8 maart, 2024 door
Sanne Broeder
| Nog geen reacties

Op 8 maart 2024 lanceerden Neos vzw en 38 andere initiatiefnemers, waaronder In4care vzw, De Verenigingspil® in het ICC te Gent.

Wat is De Verenigingspil?
De Verenigingspil biedt een alternatieve benadering voor mensen die zich eenzaam voelen of met emotionele uitdagingen kampen en behoefte hebben aan echte, fysieke menselijke connecties. Hoewel het aanvankelijk lijkt op een medicijn, is De Verenigingspil meer een symbolisch middel. Het doosje, dat niet zou misstaan tussen andere medicijnen in een medicijnkast, bevat een bijsluiter met een stappenplan om de gewenste vereniging te vinden. Deskundigen hebben aangetoond dat deelname aan verenigingsactiviteiten preventief en curatief werkt tegen psychische problemen zoals depressie en eenzaamheid. Naast een oplossing is De Verenigingspil een handig instrument voor eerstelijnswerkers, zoals huisartsen, apothekers en psychologen, om mensen in eenzaamheid naar verenigingen te verwijzen.

Hoe werkt De Verenigingspil?
Het doel is om de stap naar het verenigingsleven te verkleinen. Voor sommigen zal de pil voldoende zijn om zelf actie te ondernemen, maar voor anderen kan deze stap moeilijker zijn. Daarom is De Verenigingspil ontwikkeld, zodat individuen samen met professionals op zoek kunnen gaan naar de juiste vereniging. Door naar www.deverenigingspil.be te gaan, kunnen mensen binnen enkele minuten contact maken met de vereniging van hun keuze.

Ter promotie van De Verenigingspil wordt een perskit beschikbaar gesteld met affiches, tekst- en beeldmateriaal om het taboe rond eenzaamheid te doorbreken en het bespreekbaar te maken.  Tot slot symboliseert De Verenigingspil de noodzaak om in onze digitale samenleving meer nadruk te leggen op fysieke contacten, echte verbindingen tussen mensen en het verenigingsleven. Dit is vooral belangrijk gezien de digitalisering, het verdwijnen van fysieke locaties en de hoge eenzaamheidscijfers waarmee we worden geconfronteerd.

Meer informatie: www.deverenigingspil.be

Sanne Broeder
8 maart, 2024
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten