Marc Noppen #Zorg2021
Over hoe het UZ Brussel de eerste golf van de Covid-crisis aanpakte.
24 april, 2020 door
Marc Noppen #Zorg2021
Neauma, Christophe jauquet
| Nog geen reacties

Op 23 april trapte Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, de #zorg2021 af. Dit initiatief heeft als ambitie om de toekomst van de zorg vorm te geven en te bepalen door het samenbrengen van experts samen.

 

In de afgelopen 49 dagen heb ik meer innovatie gezien dan de afgelopen 14 jaar dat ik er CEO was.

 

Uitzonderlijke aanpak

 

Zijn glasheldere presentatie over hoe het team in het Universitair ziekenhuis Brussel de COVID-19 crisis aanpakte, startte Marc met de alleszeggende quote: “In de afgelopen 49 dagen heb ik meer innovatie gezien dan de afgelopen 14 jaar dat ik er CEO was.Een uitzonderlijke situatie vraagt een uitzonderlijke aanpak. Er was dan ook beslist om het klassieke organigram overboord te gooien en de ganse aanpak te laten sturen door 5 werkgroepen, bijgestaan worden door een 6-tal experten. Er werd gefocust op de bestaansreden en de kernzaken van een ziekenhuis. Ook de leiding van het ziekenhuis was ook hiervoor zoveel als mogelijk op de werkvloer. Patiënten flows werden aangepast, verpleegsters werden herschoold en anders gealloceerd, en de personeelsdienst stuurde dit - en veel meer - organisatorisch en administratief aan. Telewerken werd verviervoudigd en teleconsultaties werden ingevoerd.

 

Uitzonderlijke emoties

 

Marc Noppen vertelde dat deze veranderingen gekenmerkt werden door een positieve en bijna tomeloze energie van gans het team. Maar uitzonderlijke situaties brengen uitzonderlijke emoties. Het vergt veel van mensen. De impact op het personeel is erg groot en zal met de tijd nog groter blijken. Focus op transparante communicatie en aandacht voor de erkenning van het personeel is een absoluut essentieel onderdeel van de aanpak van het universitair ziekenhuis.

 

Uitzonderlijke overgang

 

We zijn nu stilaan over de piek van de crisis heen. Het valt niet te ontkennen dat niet alleen het UZ Brussel maar de ganse sector fantastische gereageerd heeft. Maar het (voorlopige) einde van een uitzonderlijk situatie zal een uitzonderlijke overgangsfase inluiden. Het nadeel is dat de zorg voor vele non-Covid patiënten momenteel uitgesteld zijn geweest. Veel patiënten zijn ook niet naar ziekenhuizen durfden gaan waardoor ze mogelijkse zieker geworden zijn of met sluimerende aandoeningen blijven rondlopen. Reeds vanaf het begin van de crisis heeft UZ Brussel gewerkt aan de post-covid periode waarin oa de overige zorg weer gefaseerd opgestart kon worden. Momenteel zijn de activiteiten van het ziekenhuis immers tot een kwart teruggeschroefd. De heropening van de non-Covid zorg zal evenzeer een uitzonderlijke aanpak vragen. Want die zorg zal eerst traag maar plots erg stijl toenemen.

 

Uitzonderlijke toekomst

 

Het risico voor een heropflakkering van deze crisis blijkt meer en meer een te verwachten realiteit. Nieuwe pieken van Covid-patiënten zullen in de komende 12 tot 36 maanden ons zorgsysteem opnieuw onder druk zetten. Het zal belangrijk zijn als ziekenhuissector om ons klaar te maken voor deze nieuwe vorm van pandemische realiteit. Werken in omstandigheden die gedreven worden door dagelijkse, voortschrijdende inzichten zal het nieuwe normaal worden. Dit is de uitzonderlijke toekomst die in de toekomst helemaal niet meer uitzonderlijk mag zijn. Het zal flexibiliteit vragen van de sector. Het zal nog meer nodig zijn om horizontale zowel als verticale integraties binnen de zorg te realiseren. De lessen die we vandaag geleerd hebben moeten we blijven toepassen. Ziekenhuizen hebben enorm veel interne kwaliteit en potentieel als je de mensen de juiste verantwoordelijkheid en motivatie geeft. Maar dit is ook net de verantwoordelijkheid die de ziekenhuizen zelf van de overheden moeten krijgen. Alle ballast moet afgeworpen worden. Het is essentieel dat ziekenhuizen terugkeren naar hun bestaansreden en hun kernzaken: geneeskunde en verzorging. Net zoals ze in deze uitzonderlijke situatie zo goed gedaan hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marc Noppen #Zorg2021
Neauma, Christophe jauquet
24 april, 2020
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten