De ochtendsessie #IH2020
De ochtendsessie van het Inspire Health & Care evenement met Alexander De Croo en Bashir Abdi
2 december, 2020 door
Healthusiasm, Christophe Jauquet
| Nog geen reacties
De toon werd gezet door Jef Neve

Deze ochtend is het zorgfestival grandioos geopend. Op de gevleugelde noten van Jef Neve, werden we zachtjes binnen geloodst in de virtuele wereld waarin we 3dagen lang geïnspireerd zullen worden door/voor innovaties in zorg en welzijn. Geïnspireerd door de zorgactoren zelf, maar ook door bedrijven en start-ups. Inspiratie voor zorg en welzijn. Want daarvoor staan we natuurlijk. 

De ochtendsessie is gestart met een eerste gast die zelf een start-up heeft gehad. Ondertussen is die persoon wel beter gekend als de Eerste Minister van België. 😊 Alexander De Croo opende dan ook het gesprek met het wijzen op hoe ondernemers en politiekers een gelijkaardige ambitie hebben, namelijk “beter willen doen dan wat bestaat”. Een drijfveer die je ook telkens opnieuw nodig zal hebben om bij het vallen opnieuw te kunnen opstaan. 

En toen was Jef daar terug

Op dat moment werden de gasten plots afgeleid door iets wat buiten beeld gebeurde... Jef Neve zijn edele vingers waren ondertussen een nabijgelegen microfoon aan het ontfutselen van het statief. Hij was duidelijk niet gekomen om enkel sfeer te creëren. 😁 Met veel enthousiasme wilde hij Alexander De Croo bijtreden: “De kunst bestaat erin om naar jezelf te kijken vanuit verschillende perspectieven, zodat je kunt leren en vooruit kunt gaan.” Dit geldt voor ondernemers, de politiek, maar dus ook voor muzikanten. Een ‘kunst' die zeker ook in de zorg gekend is, niet in het minst vandaag in deze pandemische realiteit natuurlijk. 

De handen in elkaar slaan

De crisis die we de afgelopen maanden gekend hebben, was meer dan ooit gekenmerkt door “beter willen doen”. Het was een “vallen en weer opstaan”. We moesten ook steeds “alles vanuit een ander perspectief bekijken”. Mooie herkenbare woorden voor elk van ons zonder twijfel. 
Toen de eerste minister aangaf hoe het samenwerken tussen de publieke en private sector heel veel meerwaarde kan brengen, gebeurde dit met erg herkenbare woorden. En het waren net die woorden van die het openings statement van de ochtendsessie werden: Door “de handen in elkaar te slaan” kunnen we vele goeie dingen doen. Woorden die de ogen van de gastheer en CEO van in4care Nico De fauw deden blinken. Met fierheid en een blije glimlach bevestigde hij dit: "De handen in elkaar slaan is namelijk hét beeld in dit Inspire Health & Care". 

Inspire Health & Care

Menselijkheid en warmte als patiëntenbeleving.

Als we het hebben over de handen in elkaar slaan om de uitdagingen in de zorg aan te pakken, dan mogen we in dit gebaar zeker de patiënt niet vergeten te ‘omhelsen'. Want centraal in de zorg bevindt zich altijd de patiënt natuurlijk. Vaak is het iemand die het al moeilijk heeft en net op zoek is naar steun en verzorging. Hoe wij dus samen omgaan met uitdagingen in de zorg straalt zich altijd af op de beleving van de patiënt. Voormalig radiopresentatrice Krista Bracke bracht een pakkend verhaal over haar beleving als patiënte tijdens haar revalidatie van een vleesetende bacterie. "Gezondheidszorg blijf om mensen gaan”, sprong Alexander De Croo bij. Menselijkheid en warmte is namelijk ook net waarvoor mensen willen werken in de zorg. Dit mag blijven bestaan en zelfs verder groeien. Soms mag het zelfs radicaal verbeteren. De patiëntenbeleving maakt nu eenmaal goeie zorg. 

Zorg is ook een beetje een marathon

Tijdens een nieuwe muzikale verpozing van Jef Neve, was ik persoonlijk gelast om - in de wandelgangen - met de telefoon van de eerste minister (toch wel ja) een foto te trekken van de minister zelf met onze volgende gast: Bashir Abdi, de Belgisch-Somalisch marathon loper en houder van het Europees record op de 20km. Bashir’s verhaal ging vooral over het doorzetten en werken naar een doel. Een doel dat voor hem in juni, met het uitstellen van de Olympische spelen, niet meer concreet vast lag. “Het is zwaar om te blijven doorzetten, als je niet een datum kunt omringen in uw kalender”. Maar hij moest blijven doorgaan, zonder naar een datum te kunnen werken. Een verhaal dat door de aanwezigen uit de zorg als erg herkenbaar gesmaakt werd, zo bleek ook uit de reacties in de erg actieve chat. Ook in de zorg kunnen we niet     werken naar een bepaald moment waarop deze crisis voorbij zal zijn. We moeten blijven doorgaan met evenveel overtuiging en energie. Zo is ook de zorg een beetje een Marathon natuurlijk. Een marathon waarvan de eindmeet nog niet gekend is.

Muzikaal gevleugeld. Herkenbaar motiverend. Ambitieus hoopvol. Inspirerend. 

Het Inspire Health & Care event is alvast goed gestart. 
Healthusiasm, Christophe Jauquet
2 december, 2020
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten