#IH2020: Dag 1 samengevat
Wat hebben we gezien, geleerd en beleefd tijdens de 1ste dag van het Inspire Health & Care Event?
2 december, 2020 door
#IH2020: Dag 1 samengevat
Neauma, Christophe jauquet
| Nog geen reacties
Het is toch iets... zo plots het grootste, meest innovatieve zorgfestival van België om te toveren in een gebeuren dat dan digitaal moet plaats vinden. Inspire Health & Care staat bekend voor de losse festivalsfeer, vol dynamische, energie-gevende activiteiten. Nu, vraag je aan meer dan 2000 mensen uit de zorg om plaats te nemen achter hun scherm? Het leek onmogelijk. Maar net zoals vele andere dingen die we geleerd hebben in deze uitdagende periode,... er is zo ongelooflijk veel mogelijk, als het moet en als we het willen.

Dus wat hebben we dan gezien deze eerste dag? Een openhartig, persoonlijk gesprek met de premier Alexander De Croo, waarover bezoekers hun oprechte enthousiasme deelden. Jef Neve die de ochtendstond opfleurde als ware er zonnestralen die door het scherm heen schenen. Intermezzo’s door VRT journalist en reportage maker Chris Van den Abeele die smaakten als gesproken columns. Een virtueel dansfeestje aangedreven door de beats van een live DJ set. Een yoga sessie om de zittende benen te strekken van achter ons scherm. Maar ook een hele resem aan leerrijke presentaties, geanimeerde debatten, interactieve panelgesprekken, en diepgaande live interviews. Om dan de eerste dag af te sluiten met een kinderfuif. Ja inderdaad… Een kinderfuif. Het is nu éénmaal woensdagnamiddag. En inderdaad ook de kinderen zijn thuis.

Dus wat hebben we dan geleerd tijdens deze eerste dag? Dit is een vraag die quasi niet te beantwoorden valt. Hoe hard ik het ook zou willen… Werp een blik op de agenda van de eerste dag (de eerste dag alleen al), en zie zelf dat ik helemaal niet aan het overdrijven ben. Er waren sessies over Artificial Intelligence zowel als Virtual Reality binnen de zorg. Een advocate legde GDPR uit terwijl in het in een andere sessie ging over kwaliteitsprocessen. Het ging over zorgpreventie en mentale gezondheid. Er werd gepraat over het vormgeven van human-centric design tot het vormgeven van de toekomst van de geestelijke gezondheid. Start-ups werden afgelost door ziekenfondsen, zorginstellingen, consultancy - en dienstenbedrijven, topsporters, patiënten, auteurs, en zoveel meer. Voor ieder wat wils. Je wist bijna niet waar eerst te kijken. En dat is altijd een goed iets. Er was in elk geval zoveel gevarieerde, nuttige content, gebracht door een breed gamma verschillende spelers, dat er werkelijk van alles te leren viel.

Dus wat hebben we beleefd tijdens deze eerste dag? We hebben een virtueel zorgfestival beleefd, dat minstens even interactief was als een fysieke gebeurtenis. Nog nooit - fysieke evenementen inbegrepen - zag ik tijdens sessies zoveel dialoog tussen aanwezigen en sprekers. Nog nooit voelde ik zoveel enthousiasme door een koud scherm heen. En dit komt omdat in4care authenticiteit en creativiteit zo belangrijk vindt. Niets is super afgelikt of afstandelijk. Maar dit komt ook omdat de content zo goed zat. We zijn hier namelijk allen samen om innovaties te realiseren in de zorg. en dat doen we inderdaad ook gewoon samen. Dat zorgt dan ook net voor dat menselijke. Ook als er foutjes waren bleef het een menselijke, open sfeer. Werkte de powerpoint niet zoals gehoopt, dan ging men in open gesprek met de aanwezigen. Ging er een ruis door de micro, dan werd dit samen aangepakt en kwamen er vanuit alle kanten suggesties. Was de tijd te snel voorbij dan werden er afspraken gemaakt in de netwerk zone of aan de eventuele standen, om daar het gesprek verder te zetten. Dit gebeurde omdat de sfeer goed zit. 

Niets was wat je misschien zou verwachten van een digitaal event. Maar alles is wel geworden wat het gewoon ‘moest' worden. Een losse festivalsfeer, vol dynamische, energie-gevende activiteiten, waar een permanente aanwezigheid van meer dan 500 mensen zich een weg doorheen baande om ook elkaar te vinden. Want zelfs via een koel, lichtgevend scherm kunnen warme interacties ontstaan rond inhoudelijk sterke content. Ook in een periode van teveel scherm-tijd en webinar-vermoeidheid, kan de tijd razendsnel voorbij vliegen. Dag 1 was alvast geslaagd.

Dit was nog maar dag 1. Ik kijk uit naar de volgende dagen.  Jij ook?
#IH2020: Dag 1 samengevat
Neauma, Christophe jauquet
2 december, 2020
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten