Hoe Dag 2 van #IH2020 de visie invult
“Innovation starts at the edge of chaos” Rudy Maertens, voorzitter van in4care, zet alvast een duidelijke toon.
3 december, 2020 door
Hoe Dag 2 van #IH2020 de visie invult
Neauma, Christophe jauquet
| Nog geen reacties

Rudy Maertens , wat is uw visie voor in4care? 

" Het verbinden van verschillende doelgroepen en hen op allerhande manieren inspireren. "

Hoe vult in4care deze visie in?

" In4care is HET innovatieplatform waar organisaties van de zorg- en welzijnssector, alsook kennisinstellingen en allerhande overheidsinstellingen elkaar kunnen ontmoeten. Door ze met elkaar in verbinding te brengen, leren ze elkaars wereld kennen. We brengen elkaar verder dan waar we vandaag staan. Op die manier kunnen we onze dienstverlening verbeteren en op elkaar afstemmen. Hierdoor kunnen we betere zorg leveren zodat finaal de hulpbehoevende er beter van wordt. "


Dit is hoe de voorzitter een utopisch beeld van de zorg en welzijn tracht te schetsen. Mooie woorden, dat is zeker, maar hoe realiseren we dit? Hoe verbinden we al die actoren en hoe zorgen we dat er uiteindelijk innovatieve ideeën en samenwerkingen als outcome gegenereerd worden? 

Laat nu net dit de missie van in4care zijn. Momenteel het grootste en meest innovatieve platform van Vlaanderen dat momenteel meer dan 2200 online participanten telt die allemaal met elkaar in gesprek gaan en verbinding zoeken met elkaar. De doelstelling om verschillende actoren met elkaar te laten connecteren krijgt dankzij dit event alvast mooi vorm. Zoals de sprekers ook aangeven betekent digitalisering niet dat de empathie moet verdwijnen. Partnerschap is nog steeds van groot belang. 

Dit online festival van allerhande deelnemers die met elkaar in contact treden, is hiervan het voorbeeld bij uitstek. Zo kunnen we samen streven naar, om het met de woorden van Steven Van Belleghem te zeggen: “op maat van de film die elke mens maakt, hulpverlening aan te bieden”. 

 

Wat met de impact van corona op jullie event inspire Health & Care? 

" Ja, corona heeft zoals bij alle andere sectoren en organisaties een gigantische impact. Maar ook hier hebben Nico en zijn team opnieuw een mijlpaal bereikt en grenzen verlegd. Denk maar aan alle deelnemers die momenteel op het event online aanwezig zijn. 2200, dit overtreft alle verwachtingen. Dit toont aan dat we groeien en hét innovatieplatform zijn voor zorg en welzijn in Vlaanderen. Liefst ook Brussel en Wallonië. Waarom zelfs niet, internationaal? "


Een online event brengt ineens heel wat flexibiliteit met zich mee.
Zo kunnen de deelnemers van de ene sessie naar de andere hoppen. Ook het vermijden van lange rijafstanden of files wordt op deze manier opgelost. Dezelfde doelstellingen om mensen bij elkaar te brengen, te connecteren en te laten inspireren kunnen ook via deze online weg behaald worden. Zo kunnen we zien dat er heel wat interactie is via de chat. Er worden gegevens gedeeld, opinies komen ter sprake en complimenten worden gegeven aan de sprekers. Het maakt het misschien ook allemaal net iets meer toegankelijk dan in een fysieke setting. Het zal dus de kunst zijn om in de toekomst het mooiste van deze twee werelden, online en fysiek, te combineren. We zijn inderdaad de Tafelberg opgegaan. We zijn steil omhoog gegaan en hebben een plateau bereikt zoals Steven Van Belleghem het zo mooi verwoordde. 

" Het is uiteraard onze maatschappelijke plicht en opdracht om daar iets mee te doen. We proberen de partners alvast te enthousiasmeren dankzij onze zorgvinding. Hiermee stimuleren we de organisaties om een innovatief idee uit te werken en te realiseren."  


Diversiteit is leven

Diversiteit is voor in4care een must. Zo begon deze ochtend het festival met een live optreden van Milo Meskens. Meteen een zeer intense en warme start van de tweede dag van dit event. Milo wist de kijkers te emotioneren met zijn prachtige klanken van zowel zijn gitaar als stem. We zaten als het ware aan ons scherm gekluisterd en het voelde alsof hij bij ons in de woonkamer live aanwezig was. Ook deze rasartiest legt de nadruk op het belang van connecteren. Krista Bracke beaamt het belang van elkaar te ontmoeten maar dan in de context van zorgverstrekker en patiënt die elkaar moeten kunnen vertrouwen. We leerden van Steven Van Belleghem onze focus te verleggen van transactionele klantgerichtheid naar het emotionele aspect. Dit is toch al één van de lessons learned toepasselijk op de huidige coronaperiode. Ook de veerkracht van de medewerkers, loopbaanbrekend onderzoek of ethische vraagstukken in verband met artificiële intelligentie komen bij inspire health&care aan bod. Zelfs een link met de special forces en hun trainingsmogelijkheden bieden inspiratie voor zorg en welzijn. Een technologisch hoogstandje over relighting bij dementerenden of een uiteenzetting betreffende digitale sedatie vinden hun weg doorheen dit congres. Er is letterlijk voor ieder wat wils.  

Zo zie je maar hoe éénieder in zijn habitat streeft naar verbondenheid en het samen vooruitgaan. In4care brengt deze boodschap meteen stevig naar buiten door het volop in de praktijk uit te oefenen dankzij de unieke en tegelijk ver-van-elkaar-verspreide perspectieven en invalshoeken die ze aan de kijker aanreiken. Dankzij deze kruisbestuiving van kennis en de verbinding die hieruit voortvloeit zijn we in staat om innovatie een kans te geven. 

" Er is steeds een link met vernieuwing en verfrissing binnen zorg en welzijn. Het is een boeiende wereld om in dat ecosysteem actief te zijn. Van die dagen krijg je energie. " 
 
“Breek buiten je eigen silo” is ook wat Ramon Vullings, de IdeaDJ, ons vandaag bijgebracht heeft.  Durf de wereld op zijn kop te zetten. We moeten chaos toelaten om ideeën te genereren. 


In4care weet alvast op een fenomenale wijze hiermee om te gaan. 
In4care weet ons te inspireren.


 

Hoe Dag 2 van #IH2020 de visie invult
Neauma, Christophe jauquet
3 december, 2020
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten