Finalisten van de Zorgvinding 2022
Ontmoet onze finalisten met hun innovatieve ideeën!
19 september, 2022 door
Lore D'Hondt
| Nog geen reacties

Uit de 33 inzendingen die dit jaar voor onze Zorgvinding naar voren kwamen, had onze achtkoppige jury de moeilijke taak om er enkele finalisten uit te halen. Deze finalisten kregen de kans om op dinsdag 13 september hun idee voor te stellen aan de jury.

Maak hieronder kennis met de zeven laureaten van onze Zorgvinding 2022: Stil Bewogen, de Memo-theek, De Warme Arm, het Knipperlichtenspel, de Lichtstraat, het Smakelijk (verg)eten kookboek en het Wiegbed. Stuk voor stuk waren het vindingen die de zorg voor personen met dementie verbeteren. De winnaar krijgt naast een mooie geldprijs, een actieve ondersteuning om het idee te realiseren. Bekijk hier alle finalisten.

Een bijzonder warme dank aan de Alzheimer Liga Vlaanderen om dit samen met ons te organiseren! 


Stil Bewogen

Wanneer woorden wegvallen, blijft alleen de taal van het lichaam over. Een connectie maken met mensen met dementie is niet altijd evident. Woorden worden moeilijk of vallen weg. In Stil Bewogen komen dansers en zorg samen om dit maatschappelijk probleem, omgaan met dementie, verder te helpen op vlak van zowel fysiek als mentaal welzijn.

Zorgverleners leren onder begeleiding van professionele dansers op een vernieuwende, non-verbale manier contact leggen met mensen met dementie. Er ontstaat beweging, een intiem en warm menselijk contact, én een niet verbale communicatie die wederzijds is. 


En uit de trials met zorgprofessionals, mantelzorgers en de mensen met dementie blijkt enthousiasme. Veel enthousiasme.

“Jouw dansen met mijn vader heeft me erg beroerd. Ik kijk er naar uit om samen met hem op die manier te bewegen en elkaar op dat diep niveau te ontmoeten.” (Patricia Goemaere)


Memo-theek

Een uitleendienst voor hulpmiddelen voor mensen met dementie. De Memo-theek is een initiatief van het Infopunt dementie van WZC De Zonnewende in Meulebeke. Wij begeleiden en ondersteunen mensen met dementie en hun omgeving om zo lang en comfortabel mogelijk thuis te blijven wonen. Hulpmiddelen spelen hierbij een belangrijke rol, maar zijn vaak duur in aankoop of moeilijk beschikbaar. Ook het gebruik ervan is niet altijd evident en vraagt soms extra uitleg en in-oefentijd.

Op al deze vragen biedt de Memo-theek een antwoord. Mantelzorgers en mensen met dementie kunnen verschillende geheugenhulpmiddelen gratis ontlenen, mits het betalen van een waarborg. Bovendien voorzien we bij elk hulpmiddel een handleiding en geven we uitleg bij het gebruik en de implementatie daarvan.

De Memo-theek is meer dan het ter beschikking stellen van producten alleen. We begeleiden personen met dementie en hun omgeving en zetten maximaal in op het behoud van autonomie op een comfortabele en veilige manier. 


De Warme Arm

Een ziekenhuisopname kan zeer stresserend zijn voor patiënten met vergevorderde dementie. Weg uit hun gekende thuisomgeving ervaren ze sneller onrust, zowel motorisch als verbaal, maar ook angst en depressie.

De Warme Arm, een gehaakte arm en hand, biedt rust, genegenheid en activiteit aan deze onrustige personen met dementie. We vereenvoudigden een bestaand patroon van onze noorderburen en voegden herkenbare bezittingen zoals een armband, hemd, knopen of zelfs de geur van een partner toe. Hiermee spelen we in op de zintuigen die bij mensen met vergevorderde dementie vaak wel nog goed zijn nl. tast en geur. Door de warme arm krijgen de patiënten vertrouwde en rustgevende prikkels die een positief effect hebben op voorgenoemd gedrag.

De patiënten nemen de Warme Arm na ontslag mee naar huis zodat ze er daar ook ten volle van kunnen blijven genieten.


Het knipperlichtenspel

Palliatieve zorg wordt vaak té laat toegepast, ook en misschien nog vaker bij mensen met dementie.  De focus ligt vaak op sterven terwijl palliatieve zorg net een therapie is om de kwaliteit van LEVEN te verhogen (pijn, levensplanning, informeren, ontspanning,…).

Met het knipperlichten spel ontdekken formele en informele zorgverleners (professionals en mantelzorgers) dé soms subtiele knipperlichten die wijzen op de nood aan dialoog rond dit thema.  Hierdoor is palliatieve zorg/therapie vroeg bespreekbaar én zal het LEVENskwaliteit toevoegen en niet enkel toegepast wordt bij een levenseinde.


De Lichtstraat

De lichtstraat is een slimme verlichting die mensen met dementie en cognitieve problemen een houvast biedt in verschillende individuele situaties.

De lichtstraat verlicht de  juiste weg, de juiste plaatsen op verschillende manieren. De verlichting  stimuleert de zelfstandigheid, het zet in op welbevinden doordat het angst reduceert en behoudt de vrijheid doordat fixatie kan vermeden worden. Het is de oplossing voor zowel de persoon zelf als voor zijn leefomgeving zoals medebewoners, mantelzorgers en medewerkers. Door zijn moeiteloos integreren in de leefomgeving, het individueel aanpasbaar zijn en flexibel model is het eenvoudig in gebruik. Zijn subtiele aanwezigheid maakt dat het niet stigmatiserend is.

De lichtstraat is meer dan een eenvoudig hulpmiddel, het zet in op ombuigen van gedrag naar een positieve gevolgen voor zichzelf en zijn leefomgeving.


Smakelijk (verg)eten

‘Smakelijk (verg)eten’ is een kook- en vooral doeboek. Het zorgt voor houvast en herkenning bij het samen (voor)bereiden van de eigen maaltijden. Daarnaast zorgt het voor verbinding tussen de persoon, zijn omgeving en zorgverleners bij het maaltijdgebeuren.

Dit doen we door communicatie te vereenvoudigen maar ook gewoonten, noden en wensen rond het maaltijdgebeuren op een eenvoudige manier te visualiseren. Ons doeboek is modulair opgebouwd en daardoor volledig te personaliseren. Je hebt geen voorkennis nodig om het doeboek te gebruiken.

Want, net als voor iedereen, is ook voor (thuiswonende) personen met dementie het maaltijdgebeuren een belangrijk onderdeel van élke dag.

Lore D'Hondt
19 september, 2022
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten

Lees volgende
Zorgvinding 2022