Eerste mijlpalen ChroNoct project behaald!
5 april, 2023 door
In4care, Leen Stulens 2
| Nog geen reacties

In de afgelopen maanden namen 12 potentiële gebruikers deel aan focusgroepen, 3 personen zijn geïnterviewd, 108 personen vulden de ChroNoct vragenlijst in en 20 eindgebruikers  testten het huidige Sleepiz One+ apparaat thuis uit gedurende 2 weken. In totaal gaven maar liefst 140+ personen waaronder 60-plussers, mantelzorgers, professionele zorgverleners en artsen uit België, Denemarken en Zwitserland hun input en feedback tijdens de pre-deployment fase. 

Doelstellingen pre-deployment & preliminary testing

Het doel van de focusgroepen, interviews en vragenlijsten was om een onbevooroordeeld beeld te krijgen van potentiële gebruikers over de ideale tool voor monitoring op afstand. Om te kijken naar hun huidige ervaring met gezondheidsmonitoring en om de bijhorende pijnpunten te begrijpen.  De preliminaire gebruikerstesten waren bedoeld om de bruikbaarheid van het huidige Sleepiz-apparaat te testen. 

Deze gebruikerstesten vormen het startpunt voor de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijk platform dat 's nachts vitale gezondheidsparameters monitort met behulp van op radar gebaseerde contactloze technologie voor de vroege voorspelling, behandeling en diagnose van chronische ademhalingsstoornissen bij oudere volwassenen. 

Enkele eerste inzichten in de gebruikersfeedback

De ervaringen en opvattingen van eindgebruikers variëren van positief zijn over gezondheidsmonitoring omdat ze zich veilig voelen en controle hebben, tot bezorgdheid over privacy en technische uitdagingen. Monitoring thuis wordt duidelijk positiever onthaald dan monitoring in een ziekenhuis. De ideale tool is discreet en als er een medische reden is voor het gebruik ervan, is de acceptatie groter. Het zelf kunnen raadplegen van de resultaten en directe waarschuwingen krijgen verschilde per persoon. Artsen geven de voorkeur aan een algemeen overzicht van de toestand van de patiënt in combinatie met toegang tot de ruwe data en de mogelijkheid tot interactie met de gegevens via een web platform of een app. Artsen zien waarde in het monitoren van vitale parameters zoals zuurstofsaturatie, bloeddruk, ademhalingsfrequentie en -patronen en in een overzicht van de symptomen van de patiënt. Het signaleren van verslechteringen op basis van betrouwbare algoritmes en het waarschuwen van gebruikers is nuttig, maar vereisen steeds validatie door professionele zorgverleners. 

De gebruikers die het Sleepiz One+ apparaat thuis hebben getest, waren aangenaam verrast door het aantal gezondheidsparameters dat het apparaat kon detecteren en monitoren, zonder dat het aan het lichaam bevestigd moest worden. Omdat het apparaat, in theorie, ontworpen is als een eenmalig plug-and-play systeem, kostte het installeren en testen niet veel moeite. Het bracht echter toch verschillende punten aan het licht om verder over na te denken, zoals: 

  • De mogelijkheid om de werking van het apparaat zelf te controleren (ontbreekt momenteel)

  • De angst om 's nachts over het apparaat te struikelen en het ongemak om het overdag in de slaapkamer te hebben staan

  • De verstaanbaarheid van het rapport (meer tekst en uitleg nodig)

Next steps 

Het ChroNoct projectteam zal de komende maanden de verzamelde feedback gebruiken om het Alpha prototype verder te ontwikkelen. Dit is de volgende stap op weg naar het creëren van een gebruiksvriendelijk platform voor vroege voorspelling, behandeling en diagnose van chronische ademhalingsstoornissen bij oudere volwassenen. We kijken alvast uit naar de volgende testfase later dit jaar. To be continued!  


In4care, Leen Stulens 2
5 april, 2023
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten