Koen Kas #Zorg2021
Wat nemen we mee uit de Corona-crisis om de toekomst van de zorg vorm te geven
15 mei, 2020 door
Koen Kas #Zorg2021
Neauma, Christophe jauquet
| Nog geen reacties

Als je intellectueel uitgedaagd wilt worden; als je om de oren geslagen wilt worden met vernieuwende ideeën, dan zal Koen Kas je nooit teleurstellen. Het vat vol enthousiasme leek tijdens deze 4de webinar van de #zorg2021 zelfs nog meer enthousiasme te hebben dan gewoonlijk. En dat is misschien niet eens zo verwonderlijk. De levensmissie van Koen is immers om bij te dragen aan een samenleving waarin we nooit meer ziek zullen zijn. Laat dit nu net ook zijn wat we aan het doen: vermijden dat we ziek worden door dit virus.

 

Deze gemeenschappelijke strijd tegen covid-19 is inderdaad een opéénstapeling van innovaties en acties die ons moet beschermen tegen dit virus. We zijn allen gedreven door eenzelfde doel, en de urgentie vergroot de snelheid en ons aanpassingsvermogen. De dingen die voorheen al konden maar nooit helemaal konden ingevoerd krijgen, worden nu dringend ingezet: Van tele-consultaties tot robots die rondrijden in ziekenhuizen, het bleek plots echt zo nodig dat we een manier vonden om het door te voeren. Andere domeinen werden op een kruissnelheid gebracht die voorheen nooit bereikt is kunnen worden: Zo zijn de productietijden in biotech bedrijven verkort van 4jaar tot 6 maand, en worden er ganse urgentie ziekenhuizen gebouwd in slechts een paar dagen tijd.

 

Ook wijzelf, als mens, passen ons vandaag sneller aan. We slagen er vandaag vaker in dan ooit tevoren om gezonder te leven: Zo blijkt in de UK er 300.000 mensen gestopt te zijn met roken vanuit een vrees voor het virus dat hun (zwakkere) longen zou aanvallen. Waar onze fitbit ons wijst op het feit dat we dreigen minder te bewegen, beginnen we marathons te lopen via digitale platformen. De strijd tegen eenzaamheid, die we mogelijks voorheen ook al aan het voeren waren, vindt nu eindelijk zijn weg naar digitale oplossingen.

 

Maar hoe hard zijn wijzelf bereid om dingen op te geven om niet getroffen te worden door dit virus? We geven uiteraard reeds een stuk van onze vrijheid en sociaal leven op. Maar willen we ons inkomen, vrije tijd, ons bloed, onze exacte locatie of zelfs ons leven opgeven om bij te dragen tot een oplossing tegen dit virus? Een snelle poll deed alvast uitwijzen dat slechts de helft van de kijkers gewonnen waren voor het geven van bloed of het “geven” van hun hoest. Zelfs het permanent doorgeven van de exacte locatie (op 1,5 meer na), nochtans een essentieel onderdeel in het bestrijden van de verspreiding van dit virus, kon slechts rekenen op 40% steun. Hoe interessant zou het zijn deze bereidwilligheid ook eens te polsen bij het brede publiek?

 

De hamvraag van de webinar was echter: Wat kunnen we leren over deze covid-19 strijd dat we ook kunnen toepassen op onze strijd tegen chronische ziekten?

 

Vandaag (re)ageren we in alle urgentie om de verspreiding van het virus te voorkomen. Wat als we deze lessen ook toepassen op chronische ziekten? Wat als we inderdaad een duidelijk doel vormen hierrond en samen de toekomst van de gezondheidszorg verder zouden vormgeven om beter met de epidemie van chronische ziekten om te gaan? Warmte sensoren op publieke plaatsen helpen vandaag om koorts op te sporen, maar kunnen misschien nog meer hun nut bereiken in de diagnose van (borst)kanker.  De John Hopkins kaart met Covid-19 infecties zou perfect omgezet kunnen worden in een kaart met de verspreiding van chronische ziekten. Net zoals de ganse wereld vandaag zeep gebruikt om ons te beschermen tegen dit virus, moeten we een soort van (digitale) zeep uitvinden dat ons kan beschermen tegen chronische ziekten. Dit gaat over het meten en weten van basale dingen. Net zoals we vandaag doen. Het gaat over het voorspellen aan de hand van mathematische modellen wat de waarschijnlijkheden zullen zijn. Net zoals we vandaag ook doen. Dit gaat om traceren of opvolgen van de evolutie. Net zoals vandaag ook doen. Laat ons met een duidelijk doel, en met een duidelijke urgentie, innovaties inzetten en acties ondernemen om ziektes te identificeren vóór ze er zijn. Zo ook zullen we ervoor zorgen dat we niet meer ziek worden. Net zoals we vandaag ook doen. Een ultiemere vorm van Delight bestaat niet

 

 

 

 

Koen Kas #Zorg2021
Neauma, Christophe jauquet
15 mei, 2020
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten